تاریخچه باشگاه پرسپولیس تهران


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



تاریخ : جمعه 13 تير 1393
بازدید : 304
نویسنده : ALISA

 

باشگاه فوتبال پرسپولیس در دی ماه سال 1342 شمسی توسط علی عبده در شمیرانات شهر تهران پایتخت ایران تاسیس شد .

باشگاه ابتدا در رشته های گوناگون مانند بولینگ فعال بود و معروف به باشگاه بولینگ عبده بود و همچنین یک تیم فوتبال هم در دسته دوم لیگ تهران داشت.


در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۴۶ باشگاه شاهین که در دهه ۱۳۴۰ بازیکنان زیادی در تیم ملی ایران داشت و در میان مردم محبوب بود و به دستور سازمان ورزش و تفریحات ایران رسماً منحل شد. با رایزنی‌های عبده با پرویز دهداری مربی شاهین و مسعود برومند سرپرست شاهین، بیشتر بازیکنان باشگاه شاهین به پرسپولیس پیوستند و باعث شهرت و محبوبیت آن شدند. دهداری مربی و برومند سرپرست پرسپولیس شدند و باشگاه توانست در مسابقات رده‌بندی دسته‌های کشور در گروه خود اول شود و به لیگ فوتبال ایران راه یابد. آن‌ها در مسابقات قهرمانی آسیا به عنوان قهرمان دست پیدا کردند و به عنوان نخستین نماینده ایران به جام باشگاه‌های آسیا راه پیدا کردند.

تیم فوتبال شاهین تهران

در سال ۱۳۴۸، محمود خیامی، مدیر کارخانه ایران ناسیونال که از هواداران شاهین بود تصمیم گرفت برای تبلیغ خودروی تازه‌ تولید پیکان از بازیکنان پرسپولیس استفاده کند و پس از امضای همکاری با عبده، بازیکنان پرسپولیس به شکل دسته‌ جمعی به باشگاه پیکان رفتن و با این تیم موفق به کسب مقام قهرمانی در جام باشگاه‌های تهران ۱۳۴۸ شدند، در حالی که پرسپولیس در جایگاه یازدهم قرار گرفت. یک سال بعد بازیکنان به پرسپولیس بازگشتند و تحت رهبری حسین فکری، و توانستند پس از تیم تاج در جایگاه دوم جام باشگاه‌های تهران ۱۳۴۹ قرار بگیرند.

تیم فوتبال پرسپولیس سال 1347

پرسپولیس سال 1347

- پرسپولیس در دوران پهلوی

پیش از شکل ‎گیری تیم پرسپولیس، خاستگاه آن یعنی شاهین درگیر جریانات سیاسی شده‎بود و سیاست میراث پرسپولیس از شاهین بود. مردم کوچه و خیابان، شاهین را مرکز جریان ضدشاهنشاهی می‌دانستند و اکثر هواداران شاهین از مخالفان بودند. جریانات سیاسی و نفوذ پرویز خسروانی باعث انحلال شاهین شد.

- پرسپولیس و دربار

پس از انحلال شاهین، هوادارانش به جهت حضور بازیکنان شاهین در پرسپولیس، از سال ۱۳۴۷ به این تیم پیوستن و تا سال ۱۳۵۷، سکوهای پرسپولیس، کمابیش جایگاه مخالفان شاه محسوب می‎شد. تاج که نماد حکومت شاهنشاهی محسوب می‎شد نیز در تقابل و رقابت با این پرسپولیس قرار گرفت.

به جز علی عبده، ارتشبد محمد خاتم( فرمانده نیروی هوایی شاهنشاهی ایران ) و فاطمه پهلوی، عضوی از خانواده سلطنتی ایران نیز به پرسپولیس نزدیک بودند و کماکان رابطه خوبی با پرویز خسروانی نداشتند. بنابراین پرسپولیس جایگاه مناسبی برای مخالفان بود چرا که مانند شاهین ظاهر مخالف نداشت. عبده نزد خانواده شاه محبوبیت داشت، چنانچه افتتاح طبقه دوم بولینگ عبده توسط محمدرضا پهلوی و فرح پهلوی انجام شد؛ اما پس از سال ۱۳۵۴ و درگذشت خاتم، روابط عبده با فاطمه پهلوی و دربار رو به تیرگی گرایید.

 

- 1350 تا 1357

تیم فوتبال پرسپولیس سال 1350

پرسپولیس سال 1350

ایستاده از راست به چپ : محمود خوردبین ، اکبر محمدی ، صفر ایرانپاک ، جعفر کاشانی ، رضا وطنخواه ، عزیز اصلی

نشسته از راست به چپ : ابراهیم آشتیانی ، داریوش مصطفوی ، علی پروین ،اصغر ادیبی ، فریدون معینی

پرسپولیس توانست در سال ۱۳۵۰ تحت رهبری آلن راجرز مربی انگلیسی خود در دومین دوره جام منطقه‌ای به قهرمانی رسید. یک سال بعد، عبده اعلام کرد باشگاه پرسپولیس حرفه‎ای است و بازیکنانش فقط در بازی‎های حرفه‌ای شرکت خواهند کرد. بنابراین بازیکنان به دو دسته تقسیم شدند و عده‎ای در تیم حرفه‎ای و عده‌ای در تیم آماتور عضویت یافتند. در آن سال مسابقات فوتبال کشوری در ایران برگزار نگردید، و پرسپولیس که در جام باشگاه‌های تهران ۱۳۵۱ با تیم آماتورهای خود شرکت کرده‌بود و در میان ۱۶ تیم در جای یازدهم قرار گرفت. در آن دوره پرسپولیس در ورزشگاه اختصاصی خود به نام ورزشگاه آپادانا تمرین می‎کرد و عبده برای فعال نگه ‎داشتن تیم اصلی، باشگاه‎های صاحب‌ نامی همچون سائوپائولو و چلسی را برای بازی دوستانه به تهران دعوت کرد. اما در سال ۱۳۵۲ به دلیل عدم وجود زیرساخت‎های فوتبال حرفه‎ای در ایران و اعتراض خسروانی به آتابای، رئیس وقت فدراسیون فوتبال ایران عبده پس از فروش ورزشگاه آپادانا فعالیت حرفه‎ای پرسپولیس را منحل کرد.

تیم فوتبال پرسپولیس سال 1352

پرسپولیس سال 1352

ایستاده از راست به چپ : مسیح مسیح‌ نیا ، فریدون معینی ، رضا وطنخواه ، ابراهیم آشتیانی ، صفر ایرانپاک ، بهرام مودت

نشسته از راست به چپ : محمد رضا خلعتبری ، اسماعیل حاج رحیمی پور ، علی پروین ، جعفر کاشانی ، حسین کلانی

جام تخت جمشید در سال ۱۳۵۲ بازگشایی شد. در ۵ دوره‌ای که از این جام برگزار شد، پرسپولیس همواره از بهترین تیم‌ها بود و به ۲ قهرمانی (۱۳۵۲ و ۱۳۵۴) و ۳ نایب‌قهرمانی (۱۳۵۳، ۱۳۵۵ و ۱۳۵۶) رسید. جام تخت جمشید ۱۳۵۷ نیز در حال انجام بود که با روی‌ دادن انقلاب نیمه‌ کاره ماند. پرسپولیس در این جام با یک امتیاز کمتر از شهباز دوم بود.

تیم فوتبال پرسپولیس سال 1354

پرسپولیس سال 1354

ایستاده از راست به چپ : جعفر کاشانی ، بهرام مودت ، حسین بهاریان ، رضا وطنخواه ، صفر ایرانپاک ، محراب شاهرخی ، همایون بهزادی

نشسته از راست به چپ : ایرج سلیمانی ، مسیح مسیح‌ نیا ، ابراهیم آشتیانی ، علی پروین ، اصغر ادیبی ، بیوک وطنخواه

پرسپولیس تا پایان جام تخت جمشید پرافتخارترین باشگاه فوتبال ایران بود.

- پس از انقلاب

پس از انقلاب، باشگاه پرسپولیس پس از انقلاب تحت تاثیر فراوانی قرار گرفت و بسیاری از بازیکنان پرسپولیس عوض شدند ، و در آن سالها لیگ فوتبال ایران هم منحل شد، اما با تمام تحولات توانستند در جام شهید اسپندی در ۱۳۵۸ قهرمان شوند.

تیم فوتبال پرسپولیس سال 1358

پرسپولیس سال 1358

ایستاده از راست به چپ : محمد دادکان ، حمید درخشان ، .... ،  فاطمی مقدم ، وازگن صفریان ، جواد الله وردی

نشسته از راست به چپ : محمد صادقی ، محمود خوردبین ، آلن ویتل ،  محمد مایلی کهن ، علی پروین

با آغاز جنگ ایران و عراق و دهه ۱۳۶۰، لیگ فوتبال سراسری ایران همچنان تعطیل بود و تا سال ۱۳۶۸ که جام قدس برگزار گردید و پرسپولیس تنها در جام باشگاه‌های تهران شرکت می‌کرد. باشگاه پرسپولیس در ۱۰ دوره برگزاری این جام در دهه ۶۰، به ۷ قهرمانی و ۲ نایب‌ قهرمانی دست یافت. در سال ۱۳۶۶، پرسپولیس در کنار قهرمانی در جام حذفی تهران و جام باشگاه‌های تهران، موفق به کسب اولین قهرمانی خود در جام حذفی ایران هم شد تا در یک سال ۳ جام بگیرد.

تیم فوتبال پرسپولیس سال 1366

پرسپولیس سال 1366

ایستاده از راست به چپ : محمد مایلی کهن ، وحید قلیچ ، مرتضی فنونی زاده ، ضیا عرب شاهی ، محمد انصاری فرد ، حسین عبدی ، محمد پنجعلی

نشسته از راست به چپ : حمید درخشان، شاهرخ بیانی ، فرشاد پیوس ، ناصر محمد خانی

تیم فوتبال پرسپولیس سال 1369

پرسپولیس سال 1369

ایستاده از راست به چپ : نادر محمد خانی ، محسن عاشوری ، رضا عابدیان ، سعید عزیزیان ، کریم باوی ، مرتضی فنونی زاده

نشسته از راست به چپ : سعید نعیم آبادی ، رحیم یوسفی ، مجتبی محرمی ،  فرشاد پیوس ، حسین عبدی

- دهه 70 و 80

باشگاه پرسپولیس با قهرمانی در جام برندگان آسیا دهه ۷۰ را با موفقیت‌ آغاز کرد؛ و در ۱۰ دوره جام آزادگان به ۴ قهرمانی و ۳ نایب‌ قهرمانی دست‌یافت. بازیکنان پرسپولیس در دهه 70 جزء پایه‌های اصلی تیم ملی فوتبال ایران بودند، تا حالی که در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه ۹ نفر از ۲۲ بازیکن ایران تشکیل می دادند. پرسپولیس در این دهه به ۲ قهرمانی جام حذفی و ۳ بار سومی جام باشگاه‌های آسیا نیز دست یافت.

تیم فوتبال پرسپولیس سال 1370

پرسپولیس سال 1370

ایستاده از راست به چپ : مجتبی محرمی ، سعید نعیم آبادی ،  محمد انصاری فرد ، حمید درخشان ،ناصر محمد خانی ، حسین عبدی

نشسته از راست به چپ : مرتضی فنونی زاده ، محسن عاشوری ، محمد پنجعلی ،  سعید عزیزیان، ....

تیم فوتبال پرسپولیس سال 1377

پرسپولیس سال 1377

ایستاده از راست به چپ : بهروز رهبری فرد ، مهدی هاشمی نصب ، نادر محمد خانی ، ادموند بزیک ، احمد رضا عابدزاده ، افشین پیروانی

نشسته از راست به چپ : حسین عبدی ، علیرضا امامی فرد ، حمید استیلی ،  نعیم سعد آبادی ، بهنام سراج

در دهه 80 تیم پرسپولیس توانست در اولین دوره لیگ برتر فوتبال ایران قهرمان شود و بهلیگ قهرمانان آسیا صعود کند، و نام خود را به عنوان اولین قهرمان لیگ ثبت کرد.
 در دومین فصل لیگ برتر ایران، پرسپولیس از نخستین دوره لیگ قهرمانان آسیا حذف شد و در لیگ نتایج خوبی نگرفت. این سال‌ها آغاز دورانی بود که سالنامه رسمی باشگاه آن را دوران جدال با بحران نامیده‌ است، تا جایی که پرسپولیس حتی مقام نهمیی لیگ را هم تجربه کرد. دو فصل بعد، پرسپولیس پس از ۶ سال دوری از جام در جام خلیج فارس ۸۷-۱۳۸۶ به قهرمانی رسید و این دهه را با دو قهرمانی متوالی در جام حذفی (۸۹-۱۳۸۸ و ۹۰-۱۳۸۹) به پایان برد.

- نام، نماد و رنگ

پرسپولیس یک واژهٔ یونانی به معنای شهر پارسی است که از دو واژهٔ «پرسه» به معنای پارسی و «پولیس»‏ به معنای شهر تشکیل شده‌است. نماد اولیه باشگاه پرسپولیسیونانیان باستان به پارسه یا تخت جمشید، پایتخت دودمان هخامنشیان، پرسپولیس می‌گفتند.

در سال ۱۳۶۰، سازمان تربیت بدنی نام بولینگ عبده را به مجموعه ورزشی شهید چمران تغییر داد و قرار شد پرسپولیس از سال ۱۳۶۱، با نام دیگری فعالیت کند. بازیکنان در اعتراض به این تصمیم، در بازی با هما در جام باشگاه‌های تهران حاضر نشدند و قهرمانی این مسابقات را از دست دادند. در دی ۱۳۶۵، پرسپولیس تحت پوشش بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی قرار گرفت. بنیاد مستضعفان تصمیم گرفت نام تیم را به آزادی تغییر دهد. بازیکنان با این تغییر نام موافق نبودند. در ۲۷ بهمن ۱۳۶۵، نام باشگاه رسماً به «پیروزی» تغییر یافت. اداره کل تربیت بدنی استان تهران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که «این تغییر نام به پیشنهاد بازیکنان صورت گرفته‌است.» با این وجود، رسانه‌ها و مردم ایران بیشتر نام پرسپولیس را به کار می‌برند.

در آگهی ثبت نمادی که شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس در سال ۱۳۷۰ به ثبت رسانده، این توضیح آمده‌است: «کلمه پرسپولیس و علامت فانتزی. تصویر جامی که از دو طرف با دو سر اسب هخامنشی تلاقی دارد.»
رنگ قرمز یکی از مهمترین نمادهای باشگاه فوتبال پرسپولیس به شمار می‌آید. به جز فصل ۸۶-۱۳۸۵ و چند بازی لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۰۹ که بازیکنان پرسپولیس لباس‌های راه‌ راه سفید و قرمز پوشیدند، از آغاز همواره رنگ اصلی پیراهن پرسپولیس قرمز بوده‌ است. از این رو آنان را «ارتش سرخ» و «سرخپوشان» می‌نامند. پیراهن دوم باشگاه نیز به طور سنتی سفید بوده‌است. از فصل ۹۰-۱۳۸۹ پیراهن دوم باشگاه به رنگ مشکی تغییر کرد که در پی آن در فصل ۹۱-۱۳۹۰ نیز این رنگ به عنوان رنگ دوم پیراهن باشگاه برگزیده شد. در یک نظرسنجی که پیش از لیگ دهم از سوی پایگاه خبری باشگاه پرسپولیس انجام شد، ۴۲ درصد از هواداران، رنگ مشکی و ۱۷ درصد رنگ سفید را برای رنگ پیراهن دوم باشگاه برتری داده‌اند.

مدت‌ها بر سر قانونی بودن استفاده از نام پرسپولیس یا پیروزی بحث‌هایی بر سر زبان‌ها بود تا اینکه سرانجام در ۲۲ فروردین ۱۳۹۱، محمد رویانیان، مدیرعامل وقت باشگاه پرسپولیس، از رأی قطعی دادگاه برای بازگشت برند پرسپولیس خبر داد. لذا برای همیشه نام پیروزی از داخل پرانتز جلوی نام پرسپولیس برداشته شد.

- پرسپولیس در فرهنگ عامه و رسانه‌ها

پرسپولیس به عنوان یک باشگاه فوتبال، کاملاً در میان مردم ایران شناخته‌ شده‌ است. عادل فردوسی‌پور در مجله ورلدساکر در این باره می‌نویسد: «نخستین پرسشی که هواداران فوتبال در ایران از یکدیگر می‌پرسند این است که قرمز هستی یا آبی؟» رسانه‌های ایران به شدت اخبار این باشگاه را پوشش می‌دهند و حاشیه های زیادی پیرامون افراد حاضر در باشگاه‌ است. افکار عمومی ایران امروز نیز همانند دیگر جوامع، تحت تاثیر این رسانه‌های ورزشی قرار دارند. در چند سال اخیر بیش از ۵۰ وبگاه در فضای اینترنت با نام پرسپولیس وجود داشته‌ است. برخی از این وبگاهای هواداری و خبری، خود را «سایت کانون هواداران پرسپولیس» و یا «سایتی رسمی» معرفی می‎کنند. دسته‎ای از این وبگاه‌ها که خط مشی حمایتی یا مخالفتی با گروه یا اشخاص خاصی دارند، منتسب به لیدرها و افراد نزدیک به اشخاص مرتبط با باشگاه دانسته می‎شوند.

در پی پوشش گسترده اخبار باشگاه و شعارهای خاص روی سکوهای ورزشگاه، در سال‌های اخیر امنیت شغلی مدیران عامل و مربیان این باشگاه همواره در خطر قرار داشته‌است. جان دیوردن، نویسنده وب‌ سایت گل در گزارشی با نام «تردید آسیا: آیا مربیگری پرسپولیس بزرگترین و دشوارترین کار در فوتبال آسیا است؟»، جو رسانه‌ها را «جانوری ترسناک» و مربیگری این تیم را «شغلی پرفشار» توصیف می‌کند.
در فصل ۸۷-۱۳۸۶ که به قهرمانی پرسپولیس در جام خلیج فارس منتهی شد، فیلم مستندی با نام مردان پرسپولیس درباره این باشگاه ساخته‌ شد. قرار بود قسمت دوم این فیلم در سال بعد ساخته شود که با مخالفت داریوش مصطفوی، مدیرعامل آن زمان پرسپولیس این فیلم ساخته‌ نشد. سانسور و کیفیت پائین ساخت این فیلم با انتقادهایی همراه بود.

همچنین در دهه‌های ۱۳۴۰، (عزیز اصلی) ۱۳۵۰ (محراب شاهرخی) و ۱۳۷۰ (احمدرضا عابدزاده، علی پروین، حمید استیلی و افشین پیروانی) نیز شماری از بازیکنان این باشگاه در فیلم‌های سینمای ایران به بازیگری پرداختند.
در سال ۱۳۸۸، پرسپولیس به عنوان نخستین باشگاه ایرانی ساخت سرود رسمی‌ اش را با همکاری داریوش خواجه‌نوری، خواننده و گیتاریست ایرانی آغاز کرد. این ترانه «آهنگ سرخ» نام دارد و بازیکنان سابق باشگاه پرسپولیس آن را خوانده ‎اند. پیش از این نیز خوانندگانی مانند فرزین برای پرسپولیس خوانده‌ بودند. قاسم افشار نیز در دهه ۷۰ آلبومی با نام «قرمزته» منتشر کرده‌ بود.

- ورزشگاه و زمین تمرین

پیش از انقلاب

پرسپولیس پیش از ساخته شدن ورزشگاه آزادی، بازی‌های خود را در ورزشگاه امجدیه (ورزشگاه شهید شیرودی) برگزار می‌کرد و زمانی که بنیانگذاری شده‌ بود، ورزشگاهی مجهز به استخر، زمین ژیمناستیک و بولینگ در مجموعه بولینگ عبده (شهید چمران کنونی) داشت. این مجموعه در مرداد ۱۳۵۷ آتش گرفت.
عبده در شهرک اکباتان زمینی خرید و در آن‌جا یک ورزشگاه فوتبال با نام «آپادانا» بنا کرد. پرسپولیس به علت کمبود امکانات برای هوادارانش و همکاری‌ نکردن دیگر باشگاه‌ها، تنها یک بازی در ورزشگاه آپادانا انجام داد و پس از آن، از آپادانا به عنوان زمین تمرین استفاده کرد. به دلیل حمایت نکردن دیگر باشگاه‌های ایران از حرفه‌ای‌ گری پرسپولیس، عبده در سال ۱۳۵۲ ورزشگاه آپادانا را به ارزش ۲۰۰٬۰۰۰ تومان به باشگاه راه‌آهن فروخت ورزشگاه آپادانا امروز ورزشگاه راه‌آهن نامیده می‌شود و در همسایگی ورزشگاه شهید دستگردی قرار دارد. پس از انقلاب، در سال ۱۳۵۹ بنیاد مستضعفان و جانبازان دارایی‌های باشگاه را مصادره کرد.

پس از انقلاب

باشگاه پرسپولیس ورزشگاه اختصاصی ندارد و برای بازی‌های خانگی خود ورزشگاه آزادی تهران را اجاره می‌کند تیم ملی فوتبال ایران و استقلال تهران نیز در این ورزشگاه به میدان می‌روند. در پی بازسازی چمن ورزشگاه آزادی در فصل ۸۲-۸۱، پرسپولیس بازی‌های خانگی خود را در ورزشگاه تختی برگزار کرد

در روزهای پایانی سال ۱۳۸۴، وبگاه رسمی باشگاه خبرهایی دربارهٔ این که پرسپولیس «ورزشگاه شهر قدس» را خریده‌است، منتشر کرد؛اما این ماجرا به علت مشکلات مالی و حقوقی باشگاه پایان یافت و به ثمر نرسید

زمین تمرین

پیش از انقلاب، زمین‌های تمرین پرسپولیس ورزشگاه آپادانا و بولینگ عبده بود. وقتی بولینگ عبده مصادره شد پرسپولیس در تپه‌های داوودیه تمرین می‌کرد.

در سالیان اخیر، تمرینات تیم اصلی بیشتر در ورزشگاه کارگران انجام می‌شد. در شهریور ۱۳۸۷، پس از انتقال باشگاه راه‌آهن به شهرری، پرسپولیس ورزشگاه راه‌آهن را به ارزش ۱۵۰ میلیون تومان برای یک سال اجاره کرد و پس از ۳۵ سال به ورزشگاه خانگی دیرین خود در شهرک اکباتان بازگشت. هم‌اکنون تیم اصلی پرسپولیس در ورزشگاه شهید درفشی‌فر تمرین می‌کند. تیم‌های پایه نیز در ورزشگاه امام رضا تمرین و بازی می‌کنند.

- هواداران و رقبا

پرسپولیس باشگاه پرهواداری است. بر پایه نظرسنجی‌های انجام شده باشگاه پرسپولیس به عنوان پرطرفدارترین باشگاه فوتبال ایران معرفی شده‌است. و بنا بر اعلام وبگاه رسمی، باشگاه برای هوادارنش ارزش بسیاری قائل است. با این که باشگاه پرسپولیس در تهران قرار دارد، در سراسر ایران هوادار دارد و در بازی‌های خارج از خانه نیز عده زیادی برای تشویق آن‌ها به ورزشگاه می‌روند. این باشگاه در امارات متحده عربی ، قطر و سایر کشور های دنیا نیز هوادارانی دارد.
پرسپولیس با بیش از ۳۰ میلیون هوادار به عنوان محبوب‌ترین باشگاه آسیا شناخته می‌شود. بنا بر نوشته همشهری‌آنلاین، کنفدراسیون فوتبال آسیا در فهرستی پرسپولیس را بالاتر از الهلال عربستان و دالیان چین پرهوادارترین باشگاه آسیا معرفی کرده‌ بود. همچنین، این باشگاه رکورد پرتماشاگرترین بازی لیگ قهرمانان آسیا را با ۹۶٫۲۰۰ نفر تماشاگر در سال ۲۰۱۲ و در بازی با الغرافه قطر، در اختیار دارد. رکورد قبلی پرتماشاگرترین بازی لیگ قهرمانان آسیا نیز مربوط به بازی پرسپولیس و بنیادکار ازبکستان با حضور ۹۵،۲۲۵ نفر در سال ۲۰۰۹ می باشد که در اختیار پرسپولیس بوده است.

- استقلال تهران

بازی میان پرسپولیس و استقلال، دو باشگاه پرهوادار و پرافتخار ایران، مهم‌ ترین مسابقهٔ باشگاهی فوتبال در ایران است. رکورد بیشترین گل زده و شکست ناپذیری (شش بازی رسمی) در داربی تهران در اختیار تیم پرسپولیس تهران است. همچنین نخستین بازی دو تیم در روز ۱۶ فروردین ۱۳۴۷، نخستین بازی رسمی پرسپولیس بود که با نتیجهٔ بدون گل پایان یافت. فردای آن روز، روزنامه کیهان ورزشی (مهمترین روزنامه ورزشی آن زمان) روی جلد خود هیچ چیز از بازی ننوشت و تیتری از فوتبال دخترها داشت. بر خلاف گذشته، امروزه این بازی همواره با حساسیت بالا و تماشاگران زیاد همراه‌است و برگزاری آن بازتاب‌های زیادی در ایران دارد. معمولاً این بازی را حدود ۱۰۰.۰۰۰ نفر در ورزشگاه آزادی تهران تماشا می‌کنند. این شهرآورد گاهی به خشونت میان بازیکنان، و درگیری میان هواداران می‌انجامد و هولیگان‌ها به ناوگان حمل و نقل عمومی از جمله اتوبوس‌ها آسیب می‌زنند. مجله ورلدساکر در شماره ژوئیه ۲۰۰۸ خود، فهرستی از ۵۰ شهرآورد دنیا منتشر کرد؛ و شهرآورد تهران را در رتبه اول آسیا و بیست و دوم جهان قرار داد.

>> تاریخچه کامل دربی استقلال و پرسپولیس

- سپاهان اصفهان

با این که پرسپولیس و سپاهان هر دو از باشگاه فوتبال شاهین به وجود آمدند، در گذشته بازی این دو هماوردی محسوب نمی‌شد. با آغاز جام خلیج فارس و قهرمانی باشگاه‌های اصفهانی در جام‌های فوتبال ایران، به اهمیت بازی‌های رودرروی باشگاه‌های اصفهان و تهران افزوده‌شد. پس از نبرد قهرمانی پرسپولیس و سپاهان در جام حذفی ۸۵-۱۳۸۴ و لیگ برتر ۸۷-۱۳۸۶، این حساسیت و اهمیت دوچندان شد، به گونه‌ای که هم‌اکنون این هماوردی از مهمترین بازی‌های دو باشگاه در هر فصل است.

- رکوردهای باشگاه فوتبال پرسپولیس

- تیم فوتبال پرسپولیس تهران پرطرفدارترین تیم ایران و آسیا می‌باشد.
- پرسپولیس چهارمین تیم برتر آسیا در قرن بیستم می‌باشد.
- تیم فوتبال پرسپولیس در میان تیم‌های باشگاهی ایران با ۹ عنوان قهرمانی در لیگ و پنج عنوان قهرمانی جام حذفی و در مجموع با ۱۴ عنوان قهرمانی، پرافتخارترین تیم باشگاهی تاریخ ایران می‌باشد.
- بازی پرسپولیس و الغرافه قطر در ۲۹ فروردین ۱۳۹۱ به عنوان پرتماشاگرترین بازی تاریخ لیگ قهرمانان آسیا شناخته شد.
- تیم فوتبال پرسپولیس تنها تیمی است که در کل ادوار برگزاری لیگ ایران همواره در بالاترین سطح آن بازی کرده است.
- تیم فوتبال پرسپولیس تهران تا به امروز دارای بیشترین لژیونر در بین تیمهای ایرانی‌ست.
- پرسپولیس تهران در سال ۱۳۵۰ و در جریان مسابقات لیگ سراسری ایران، در ۱۴ دیدار لیگ صاحب ۱۳ برد و یک باخت شد. براین اساس پرسپولیس آن سال موفق شد ۹۳ درصد از کل امتیازات موجود را به خود اختصاص داده و از این حیث صاحب رکورد شود.
- پرسپولیس تهران در سال ۱۳۷۳ با کسب ۵۵ امتیاز از ۲۲ بازی با کسب رکورد ۲.۵ امتیاز از هر بازی رکوردعجیبی خلق کرد.
- بهترین میانگین گل زده یک تیم ایرانی٬ متعلق به پرسپولیس تهران است. پرسپولیس در سال ۱۳۵۰ موفق شد در ۱۴ بازی ۴۵ گل یعنی ۳/۲ گل در یک بازی به ثمر رساند و پرسپولیس از این حیث در ایران رکورددار است.
- پرسپولیس در لیگ تخت‌ جمشید سال ۱۳۵۴ پس از ۳۰ بازی ، تنها ۱۲ گل یعنی میانگین ۰/۴ گل در هر بازی دریافت کرد که از این حیث رکورددار است.
- پرسپولیس در جریان لیگ تخت‌ جمشید سال ۱۳۵۴ در ۳۰ بازی ، تنها ۱۲ گل دریافت کرد که از این حیث رکورددار مانده است.
- پرسپولیس صاحب یکطرفه‌ ترین و قاطع‌ ترین قهرمانی در یک فصل شده است. سرخپوشان در لیگ سال ۱۳۷۷ توانستند ۶۵ امتیاز گرفته و قهرمان شوند. تیم دوم یعنی استقلال با ۵۳ امتیاز و ۱۲ امتیاز کمتر دوم شد که پرسپولیس از این حیث رکورددار است.
- رکورد شکست‌ ناپذیری در تاریخ فوتبال ایران را پرسپولیس با ۴۳ بازی ثبت کرده است. پرسپولیس از روز ۱۹ دی ۱۳۵۰ که بازنده میدان شد، تا روز چهارم خرداد ۱۳۵۳ که در لیگ دوم تخت‌ جمشید یک بر صفر به تاج تهران باخت در ۴۳ بازی (۸۶۵ روز) در رقابت‌های گوناگون برابر حریفان مختلف خود نباخت و رکورد شکست‌ ناپذیری فوتبال ایران را به دست آورد.
- رکورد پیروزی متوالی در تاریخ لیگ فوتبال ایران را پرسپولیس با ۱۴ بازی ثبت کرده است.پرسپولیس از روز ۲۴ مهر ۱۳۷۷ که در لیگ هشتم آزادگان ۱-۰ فولاد خوزستان را برد، تا روز ۲۱ اسفند ۱۳۷۷ در ۱۴ بازی متوالی حریفان خود را شکست داد و رکورددار پیروزی متوالی تاریخ لیگ فوتبال ایران شد.
- پرسپولیس تهران تنها تیمی‌ست که توانسته بدون شکست قهرمان لیگ فوتبال ایران شود. پرسپولیس در جریان لیگ تخت‌ جمشید سال ۱۳۵۲ توانست بدون شکست قهرمان ایران شود.
- پرسپولیس تهران رکورددار قهرمانی‌های متوالی در لیگ فوتبال ایران است. پرسپولیس سه بار به طور متوالی قهرمان لیگ شده‌است. (۵۱ و ۵۲)، (۷۴ و ۷۵) و (۷۷ و ۷۸).
- پرسپولیس تنها تیم تاریخ فوتبال ایران است که ۱۶ قهرمانی در ۱۶ سال (۱۳۶۵ تا ۱۳۸۱) در مسابقات رسمی شامل: لیگ باشگاههای تهران، جام حذفی ایران و تهران، جام برندگان آسیا و لیگ فوتبال ایران کسب نموده است.
- پرسپولیس تهران به‌ همراه سایپا البرز تنها تیم‌هایی هستند که در یک فصل موفق به کسب هردو جام (لیگ ایران و جام حذفی ایران) شده‌اند. پرسپولیس در فصل ۱۳۷۷-۷۸ موفق به دابل‌ کاپ (قهرمانی هم‌زمان در جام حذفی و لیگ) شد.
- پرگل‌ترین بازی شهرآورد تهران با نتیجه ۶-۰ به سود تیم فوتبال پرسپولیس تهران مقابل استقلال تهران در جریان نخستین دوره جام تخت‌ جمشید در ۱۶ شهریور ۱۳۵۲ به پایان رسیده است.
- قاطع‌ترین برد یک تیم در تاریخ لیگ مربوط به برد پرسپولیس تهران مقابل شاهین بوشهر در فصل ۷۳ و با نتیجه ۱۰-‍۱ بوده است که این نتیجه در تاریخ فوتبال ایران یک رکورد است و هنور هیچ تیمی در یک بازی لیگ موفق به دو رقمی کردن گل های خود نشده است.
- قهرمان نخستین دوره لیگ برتر ایران(جام خلیج فارس) پرسپولیس تهران می‌باشد.
- پرسپولیس پس از قهرمانی در اولین دوره لیگ تخت جمشید (۱۳۵۲) اولین جام رسمی‌ مسابقات را دریافت کرد که توسط یک طراح ایرانی ساخته شده بود؛ جامی مرکب از نمادهای تخت جمشید که نخستین جام رسمی لیگ ایران محسوب می‌شد.
- در سال ۲۰۱۲ پرسپولیس توانست در ۳ مسابقه و در جریان ۳ جام معتبر به تیم‌های رقیب ۶ گل بزند.

- در جریان رقابت‌های لیگ قهرمان باشگاه‌های آسیا

پرسپولیس ۶-۱ الشباب امارات (2 فروردین 1391)

در جریان لیگ برتر فوتبال ایران

پرسپولیس ۶-۰ پیکان (10 آبان 1391)

در جریان رقابت‌های جام حذفی ایران

پرسپولیس ۶-۰ ملوان (29 شهریور 1391)

- صفر ایرانپاک از پرسپولیس با به‌ ثمر رساندن ۷ گل در شهرآورد تهران ٬ آقای گل شهرآورد تهران است.
- رکورد حفظ دروازه در ایران متعلق به بهرام مودت، دروازه‌بان وقت پرسپولیس است که موفق شده ۸۴۲ دقیقه دروازه خود را بسته نگاه دارد. مودت در جریان مسابقات لیگ سوم تخت‌ جمشید در سال ۱۳۵۴ ٬از اوایل مسابقه با ذوب‌ آهن در روز ۱۹ اردیبهشت ۱۳۵۴ تا روز ۲۷ شهریور ۱۳۵۴ که از ملوان گل خورد، برابر ابومسلم، آب‌وبرق اهواز، سپاهان، برق شیراز، بانک ملی، صنعت نفت، راه‌آهن و آرارات (۸بازی پیاپی) گل نخورد. ۷۲۰ دقیقه و اضافه شدن دقایق بازی ملوان و ذوب‌آهن، این رقم را به ۸۴۲ دقیقه رسیده‌ است.
- غلامرضا رضایی بازیکن تیم فوتبال پرسپولیس تهران با زدن گل در ثانیه ۱۱ دیدار با فجر سپاسی شیراز در ۱۰ دی ۱۳۹۱ عنوان زننده سریع‌ ترین گل تاریخ لیگ برتر ایران را به دست آورد.
- حمید استیلی و مهدی مهدوی‌کیا تنها گلزنان تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه بوده‌اند که هردو از بازیکنان پرسپولیس محسوب می‌شوند.
- تاکنون مهدی مهدوی‌کیا، علی دایی ٬ خداداد عزیزی و علی کریمی موفق به دریافت جایزه بهترین بازیکن آسیا شده‌اند که همگی بازیکنان مزبور سابقه بازی در پرسپولیس تهران را دارند.
- علی دایی و علی کریمی ٬که هردو از پرسپولیس تهران لژیونر شده‌اند ٬تنها بازیکنان ایرانی هستند که در لیگ قهرمانان اروپا بازی کرده‌اند.
- علی دایی که از باشگاه پرسپولیس لژیونر شده است، توانسته به عنوان تنها بازیکن ایرانی در لیگ قهرمانان اروپا گلزنی کند.
- مهدی مهدوی‌کیا کاپیتان پرسپولیس در سال ۲۰۱۲ به عنوان یکی از ۱۱ بازیکن برتر قرن بیستم در تیم هامبورگ انتخاب شد.
- علی کریمی و محسن بنگر (هر دو از بازیکنان وقت پرسپولیس) از سوی فدراسیون فوتبال آسیا به عنوان ۲ تن از ۵ نامزد کسب جایزه بازیکن سال آسیا قرار گرفتند.
- محمود خوردبین، سرپرست تیم پرسپولیس در سال ۱۳۸۶ به همراه پرسپولیس تهران جام قهرمانی هفتمین دوره لیگ برتر را بالای سر برد تا صاحب رکورد بیشترین قهرمانی با یک تیم شود.
- بهروز رهبری‌فر با شش عنوان قهرمانی، پرافتخارترین بازیکن لیگ است؛ پنج قهرمانی با تیم پرسپولیس و یک قهرمانی با پاس تهران.
- بیوک وطنخواه ٬سرمربی پرسپولیس در لیگ ۱۳۵۴ توانست در سن ۳۳ سالگی٬ این تیم را قهرمان کرد و عنوان جوانترین مربی قهرمان تاریخ لیگ ایران را به خود اختصاص دهد.
- افشین قطبی مربی سابق پرسپولیس اولین مربی لژیونر تاریخ ایران است که در یک لیگ دیگر(جی لیگ) مربی‌گری کرده است.
- بیوک وطنخواه٬ سرمربی پرسپولیس در لیگ ۱۳۵۴ ٬نخستین مربی ایرانی بود که توانست تیمی را در لیگ ایران قهرمان کند.
- رکورد بیشترین حضور در شهرآورد تهران متعلق به علی پروین است. علی پروین تا قبل از داربی ۶۶، در ۶۶درصد دوئل‌های سرخابی‌ها حاضر بوده است او با ۴۳ حضور در شهرآورد تهران، در شرایطی رکورددار است که از این تعداد ۲۳عنوان در کسوت مربیگری و ۲۰ عنوان در کسوت بازیکنی بوده است.
- جوانترین گلزن شهرآورد تهران ٬ مهدی مهدوی‌کیا از پرسپولیس تهران است که با ۱۹سال و ۳۵۶روز در شهرآورد ۴۳ تهران٬ در ۲۰ تیر ۱۳۷۶ موفق به گل‌زنی شد.
- در سال ۱۳۵۱ مجله دنیای ورزش٬ بهترین‌های لیگ ۱۳۵۰ را انتخاب و در جشن بزرگی آنها را معرفی کرد. علی پروین بهترین بازیکن، صفر ایرانپاک بهترین گلزن و همایون بهزادی محبوبترین بازیکن٬ شناخته شدند؛ همگی از پرسپولیس!
- نخستین آقای گل لیگ فوتبال ایران حسین کلانی از پرسپولیس در سال ۱۳۴۹ می‌باشد.
- حسین کلانی مهاجم پرسپولیس تهران در بازی مقابل تاج شیراز که سرخپوشان ۶-۰ بردند، ۴ گل به ثمر رساند و بدین ترتیب اولین هتریک پرسپولیس و اولین هتریک لیگ ایران را در سال ۱۳۴۹ رقم زد.
- سریعترین هت‌ ریک شهرآورد تهران در شهرآورد ۷۴ توسط ایمون زاید ظرف مدت ۹ دقیقه از پرسپولیس تهران رقم خورد.(13 بهمن 1390)

- مهدی مهدوی کیا از سوی فدراسیون فوتبال آسیا به عنوان محبوب ترین بازیکن آسیا و دوم جهان در سال 2012 انتخاب شد

- ستارهای باشگاه فوتبال پرسپولیس از ابتدا تا کنون

بیوک وطنخواه ، صفر ایرانپاک ، همایون بهزادی ، جعفر کاشانی ، ابراهیم آشتیانی ، حسین کلانی ، محمود خوردبین ، علی پروین ، جواد الله وردی ، عباس کارگر ، محمد حسن انصاری فرد ، حمید درخشان ،  ناصر محمد خانی ، محمد پنجعلی ، فرشاد پیوس ، مایلی کهن ، مجتبی محرمی ، احمد رضا عابدزاده ، افشین پیروانی ، بهروز رهبری‌فر ، ادموند بزیک ، بهنام سراج ، حسین عبدی ، رضا شاهرودی ، خداداد عزیزی ، علی دایی ، حمید استیلی ، علی انصاریان ، کریم باقری ، علی کریمی ، مهدی مهدوی کیا و ...

- افتخارات باشگاه پرسپولیس

لیگ برتر فوتبال ایران :

(جام منطقه‌ای، جام تخت جمشید، جام آزادگان، جام خلیج فارس)

9 بار قهرمانی در سال های : ۱۳۸۶-۱۳۸۷، ۱۳۸۰-۱۳۸۱، ۱۳۷۸-۱۳۷۹، ۱۳۷۷-۱۳۷۸، ۱۳۷۵، ۱۳۷۴، ۱۳۵۴، ۱۳۵۲، ۱۳۵۰

جام حذفی :

5 بار قهرمان در سال های : ۱۳۸۹-۱۳۹۰، ۱۳۸۸-۱۳۸۹، ۱۳۷۷-۱۳۷۸، ۱۳۷۰، ۱۳۶۶

جام برندگان جام آسیا :

1 بار قهرمانی در سال : ۱۹۹۰-۱۹۹۱


http://www.mahsashop.com/mot/ad.gif http://up.vbiran.ir/uploads/42136140387259534335_MorvaHost-468.gif

مطالب مرتبط با این پست :

می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:


به سایت من خوش آمدید

نظرتون در مورد سایت چیه ؟


نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان بهترین فوتبالیستان ایران و جهان و آدرس varzesh118.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 60
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 60
بازدید ماه : 288
بازدید کل : 74865
تعداد مطالب : 94
تعداد نظرات : 11
تعداد آنلاین : 1


\


RSS

Powered By
loxblog.Com